Blog: Portretrecht - Shoot de knappe buurman…

Deze week maakte ik met spoed samen met fotografe Colinda Boeren een portret na. Niet dat ikzelf nu zo graag op de website van een klant sta, maar nood breekt soms wet. En in dit geval was in een campagne een wel heel specifieke foto gebruikt met een ‘model’, die bij het maken destijds, niet was gevraagd voor het gebruik er van.

Een foto op de website

Het gebruik van foto’s op een website of in een campagne heeft al regelmatig tot discussie geleid. In de meeste gevallen wordt er inbreuk gemaakt op het auteursrecht. Google Afbeeldingen is zóóó makkelijk…dat klopt. Maar in veel gevallen is het materiaal wat er te vinden is auteursrechtelijk beschermd. Al menigmaal heeft een klant me gevraagd wat hij of zij moest doen na een claim van Getty Images, Corbis of andere beeldbank. Een stagiair die achteloos een beeld neemt van een andere website, het lijkt zo onschuldig, maar zo’n onschuldige daad kan u duur komen te staan. 

In het geval van het portret werd er weliswaar geen inbreuk gedaan op het auteursrecht, de klant had immers zelf de fotograaf ingehuurd, maar de geportretteerde was niet om toestemming gevraagd voor het onbeperkte gebruik. Een in opdracht geportretteerde heeft nagenoeg altijd gelijk als hij/zij een claim weglegt, zelfs wanneer het een ingehuurd model betreft. 

In een eerder dispuut had een klant flink betaald voor diverse shoots met een model. Toen het merk eenmaal succesvol werd, kwam het model terug…of ze nog even…Helaas voor mijn klant was er onvoldoende vastgelegd omtrent het gebruik van de beelden en zat er niets anders op dan te schikken. 

Onder het mom, voorkomen is beter dan genezen zijn we zo een strijd in ieder geval voor.

Met dat in het achterhoofd en wetende dat er niets was afgesproken over de foto’s die ik had gekregen, besloten we daarom nu omwille van de snelle live-gang mezelf maar te gebruiken als fotomodel. Onder het mom, voorkomen is beter dan genezen zijn we zo een strijd in ieder geval voor. Mocht u dus eens bedenken om een leuke shoot te doen voor uw website of brochure met uw eigen personeel, familie of die knappe buurman in de hoofdrol. Bedenk dan dat het altijd loont om heel even, hoe kort ook vast te leggen waarvoor u de foto gebruikt, voor hoe lang en met welke ontbindende voorwaarden. Want voor u het weet krijgt door een bekoelde relatie het woord ‘shoot’ een heel andere lading…en dat lijkt me geenszins de bedoeling..