Blog: Mobielvriendelijke site!!

De schrik van Mobilegeddon

Het was nogal even schrikken voor bedrijven die een website hebben die niet mobielvriendelijk is. Lekker voer voor nieuwsbrieven die ondernemers adviseren…of bang maken?
Hoe terecht was die paniek? Typisch voorbeeldje van het volgende milleniumbugprobleem of is er echt wat aan de hand?

Wat is er nu gebeurd sinds 21 april 2015? Met de Mobilegeddon update geeft Google websites die geoptimaliseerd zijn voor gebruik op een mobiel apparaat meer punten.
De positie in Google wordt bepaald door vele factoren, waaronder het aantal inkomende links, de inhoud en nu dus ook hoe mobielvriendelijk uw site is.
Dat laatste criterium geldt enkel voor het gebruik op een mobiel apparaat. Op zich logisch en handig, want als ik op mijn smartphone zoek wil ik ook sites gepresenteerd krijgen die daar fatsoenlijk op werken. Is uw site niet mobielgeschikt dan zal dat geen invloed hebben wanneer u op een reguliere desktopomgeving naar uw site googled.


Op een mobiel apparaat betekent het vooral dat naar mate het aantal concurrenten met een mobielgeschikte site toeneemt, uw positie op een mobiel apparaat zal verslechteren.

Hoe weet u nu of uw site mobielgeschikt is? Dat is vaak snel te zien. Websites worden steeds vaker schaalbaar ontworpen. Wij noemen dat een responsive design. Dat betekent dat ze zich aanpassen aan uw schermgrootte. Probeert u het maar eens, bezoek uw site en maak de browser kleiner. Schaalt de site mee? Dan is uw site mogelijk al mobielgeschikt. Wilt u exact weten hoe geschikt dan wel…dan kunt u de volgende test doen. Klik hier en voer uw domeinnaam in. De test vertelt u meteen of uw site mobielvriendelijk is.

En is die dat niet? De mobielvriendelijkheid is een factor om steeds meer rekening mee te houden, maar u moet u nu ook weer niet meteen gek laten maken. Tot op heden is de kwaliteit van de content een veel belangrijkere factor dan of de site al dan niet mobielgeschikt is. Het zal misschien een paar posities verschil uitmaken, ook afhankelijk van uw concurrent. Uw site zal dus zeker niet meteen uit de resultaten donderen. Pak de migratie van uw website naar een mobielvriendelijke site zorgvuldig aan. Met een degelijk gebouwde site kunt u weer de nodige jaren vooruit…al weten we in ons vakgebied natuurlijk nooit dat wat vandaag is morgen ook nog zal zijn.